En hjælp til gravide og nybagte mødre

At være gravid er tit forbundet med mange overvejelser og måske bekymringer. Man tænker over, hvad man spiser og drikker og holder måske op med at ryge. Det bliver på en anden måde end tidligere vigtigt, at man er sund og rask, så den lille ny kan få de bedste betingelser allerede fra den første spæde start.

Vi påvirker miljøet med de kemiske stoffer, der er i de produkter, vi bruger til hverdag, men vi påvirkes også selv af de kemikalier, der kan være i f.eks. maden, tøjet og de kosmetikprodukter, vi påfører kroppen. Nogle kemiske stoffer er mistænkt for at kunne påvirke ufødte og nyfødte børn gennem moderen og gennem modermælken. Der gælder især en gruppe af stoffer, som i dyreforsøg har vist hormonforstyrrende effekter. Der er dog stor usikkerhed om, hvorvidt disse stoffer også kan skade mennesker. Andre problematiske stoffer, der f.eks. hyppigt bruges i kosmetikprodukter, kan være årsag til allergi.

Denne folder er tænkt som en hjælp til dig, der er gravid eller gerne vil være det, og til dig der ammer. Her kan du få råd om produkter, der ikke indeholder miljøskadelige stoffer, eller stoffer der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Kosmetil og personlig pleje

Kosmetik og personlig pleje: Produkter til personlig pleje står for en stor del af den kemi, vi udleder til miljøet og selv påvirkes af. Indholdsstofferne er ofte et miljømæssigt problem. Desuden er nogle stoffer mistænkt for at kunne være et sundhedsproblem. Det gælder stoffer, der kan give allergi, og stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Nogle af de problematiske hormonforstyrrende stoffer er: BHA og Butylparaben (findes i mange typer produkter) Dibutyl phthalat (findes primært i neglelak), Benzophenone-3 Ethylhexyl methoxycinnamate, 4-methylbenzylidene camphor, 3benzylidene camphor (findes i solcremer og kosmetik)

Miljømærkede produkter

Blandt produkter til personlig pleje kan man få sæber og shampooer med det nordiske miljømærke “Svanen”. Svanemærkede produkter kan fås i Matas, helsekostforretninger og større supermarkeder. Svanemærket er en garanti for, at produktet er blandt. Det kan også være et letvægtstelt som disse.