Biopejse er det nye møbel til huset! Her er alt, som du skal vide

Posted On By Guitaristen
lang biopejs hjørne

Det er ikke lang tid siden, at det at købe sig en brændeovn eller få lavet en kamin var det helt store. Både sommerhuse såvel som normale huse blev prydet med levende flammer.

I dag sker det igen – men på en anden måde. For biopejsen er kommet ind i de danske hjem, og har overtaget rigtigt meget af den traditionelle pejs’ opgaver. Hvorfor og hvordan? Det kan du læse mere om nedenfor – eller ved at klikke her.

Pejs og biopejs – hvad er forskellen

En traditionel pejs tænder man op med brænde i form af træ, og nogle vælger at hjælpe processen i gang med nogle briketter. Og det er faktisk i optændingen, at vi skal finde den store forskel.

For en biopejs, eller bio pejs, bliver antændt med ethanol i stedet for, specifikt bioethanol. Ethanol er bare en væske, som man hælder ned i et lille kar i biopejsen og antænder.

Renere flammer med en biopejs

Når man bruger bioethanol, så får man det man kalder for en ”ren” afbrænding. Det er netop fordelen ved at vælge sådan en biopejs over en normal pejs eller kamin.

I brugen af bio ethanol, så bliver der nemlig ikke genereret sod eller røg. Det gør der ellers, når man brænder træ af, hvilket faktisk har flere ulemper.

Først og fremmest kræver sod og røg en skorsten, hvis det ikke skal være inde i huset hvilket det selvfølgelig ikke skal. I modsætning til den traditionelle pejs, så skal biopejsen altså ikke have en skorsten for at kunne bruges, men er i stedet meget mere fleksibel på dette punkt.

Hvilke typer af biopejs finder du?

Generelt, så er der fire forskellige typer af biopejse, som alle har den traditionelle fordel af ren afbrænding med sig.

Du finder biopejsen på fod – det er en genkendelig model, som ofte vil stilles i eksempelvis en stue, hvor den kan fylde ud. På væggen kan du så vælg en vægmodel, som altså er en biopejs, der kan hænges op.

Men hvad nu, hvis man gerne vil have noget, som ligner en traditionel kamin? Jamen så er det nok på tide at få en indbygningsmodel, som kan bygges direkte ind i væggen. Til sidst bør udendørsmodellerne nævnes til dem, der har terrasse og altan, og som gerne vil have levende, men ren, ild derude!

Kan en biopejs varme op?

En biopejs kan typisk give dig en effekt på mellem 2 og 3,5 kW, hvilket svarer til at opvarme et rum på mellem 20 og 50 kvadratmeter.

Det er nok til at overveje at bruge biopejsen til opvarmning – desværre er ethanolen, der bruges, ikke særligt billig. Derfor ville en sådan opvarmning blive ret dyr.

I stedet er biopejsene rigtigt gode som sekundære opvarmningskilder, der bare lige skal give lidt ekstra. Samtidig er de med til at tilføje en unik stemning. Flammer, som brænder uden sod, er noget man sjældent ser – og så kan du få dem i hvad end rum, som du har lyst til!